Tips Mencegah Virus

Go down

Tips Mencegah Virus

Post  imfass on Sun May 24, 2009 4:04 am

Tahukah anda, bila komputer peribadi anda sudah bersambung dengan internet, risiko untuk komputer anda terkena virus (dan kawan-kawannya Razz ) juga meningkat?

Jangan risau!! Yang penting, anda kenalah amalkan langkah-langkah di bawah ini untuk kurangkan risiko komputer anda dikacau anasir-anasir luar (cewah Razz)..HUHUH kita share ye..

Langkah 1 - Pasang Antivirus Dan Update Setiap Hari

Pastikan anda ada antivirus yang bagus, tidak kiralah sama ada yang percuma atau berbayar (kalau mampu boleh la beli huhu). Yang percuma pun ada yang bagus juga.Yang penting di sini adalah lakukan update sekerap yang boleh, tidak kiralah apa-apa pun program pun yang anda pakai.

Langkah 2 - Pasang Firewall

Komputer dengan perisian Windows memang dah didatangkan dengan built-in firewall. Namun, firewall Windows hanyalah asas sahaja. Disyorkan memasang program firewall untuk lebih kawalan dan sekuriti. Kalau tidak mampu untuk keluarkan duit, pakai sahaja yang percuma Smile Dengan memasang firewall tambahan, apa-apa aktiviti dari luar akan disekat terlebih dahulu oleh firewall.

Langkah 3 - Pasang spyware/adware removal

Bukan virus saja yang berbahaya, spyware atau adware pun boleh mengancam keselamatan komputer. Ada program antivirus yang menawarkan fungsi ini sebagai tambahan. Program ini juga perlu diupdate selalu selepas memasangnya di komputer.Pastikan selepas memasangnya, scan lah sekurang-kurangnya 2 bulan sekali untuk membersihkan spyware atau adware dalam komputer anda.

Langkah 4 - Guna browser selain dari Internet Explorer

Untuk makluman anda, banyak pembuat virus menyebarkan virus melalui Internet Explorer kerana penggunanya yang paling ramai di dunia. Dengan menggunakan browser selain dari Internet Explorer, anda dah berjaya mengurangkan risiko diserang virus. Contoh browser yang popular lain adalah Mozilla Firefox.

Langkah 5 - Remote Assistance

Ada satu fungsi dalam Windows yang membenarkan komputer anda dikawal secara jauh. Fungsi ini lebih berguna untuk komputer yang berada dalam rangkaian komputer (network). Untuk komputer peribadi, lebih baik anda mematikan saja fungsi ini untuk mengelakkan komputer anda dikawal oleh orang lain.

Untuk mematikan fungsi ini -
Klik kanan ikon My Computer anda.Di menu yang muncul,pilih tab Remote. Buang tanda (/) di kedua-dua kotak remote assistance dan remote desktop. Kemudian klik Ok.

Langkah 6 - Scan pendrive/thumbdrive

Scan pendrive/thumbdrive rakan-rakan terlebih dahulu sebelum anda buka foldernya.Sebabnya, pemiliknya kadang-kadang tidak sedar thumbdrive nya telah pun dijangkiti.

Tips Mudah - untuk elakkan terkena jangkitan virus, cuba biasakan membuka folder dengan klik kanan thumbdrive folder dan pilih open. Jika anda nampak pada menu, ada pilihan autoplay, ada kemungkinan pendrive itu dijangkiti virus.

Langkah 7 - Scan fail zip yang anda download

Jika anda mendownload fail zip (atau apa-apa format compressed fail) dari sumber yang anda tidak pasti kesahihannya, scan terlebih dahulu fail zip tersebut.

Sudah memadai untuk amalkan 7 langkah-langkah asas ini bagi mengurangkan risiko komputer anda terkena jangkitan virus. Huhuhuh kita kongsi idea ye...hehehe Very Happy
imfass
imfass
Admin

Posts : 23
Join date : 23/05/2009
Age : 34
Location : TENOM

View user profile http://skpten.forumms.net

Back to top Go down

Tq la nasihat anda byk membantu...

Post  Bad79 on Sun May 24, 2009 8:35 am

hehe...klu ikut apa yg dicadangkan sekurang-kurangnya dpt mengurangkan risiko kpd pc anda kan....tp kadang2 malas bah itu mau buat..... Very Happy Very Happy
Bad79
Bad79
Admin

Posts : 9
Join date : 23/05/2009
Location : Tenom

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Mencegah Virus

Post  imfass on Sun May 24, 2009 9:26 am

hahaha...atu la maslahnya virus mudah merebak..hehehehe Very Happy Very Happy
imfass
imfass
Admin

Posts : 23
Join date : 23/05/2009
Age : 34
Location : TENOM

View user profile http://skpten.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tips Mencegah Virus

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum